Android'in Gözbebeği Root

Android'in Gözbebeği ROOT


Root
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Android telefonlarda, özellikle bazı telefonlarda yapılması gereken root işleminin ne olduğunu anlatmaya çalışacağım.Öncelikle root nedir? Telefona root işlemini uygulamak, root etmek, root atmak veya rootlamak. Halk arasında birçok tabiri bulunmakta. Herkes hoşuna gideni kullanıyor. Bu root işlemi kısaca bizlerin telefonumuza tam hakimiyet sağlamamıza yarıyor. Telefonumuzun kök klasörüne erişebiliyoruz. Örnekle açıklamak daha faydalı olacaktır, mesela bir Android telefonumuz var ve telefonumuzu bir hat üzerine yani tarifeye ek olarak aldık ve telefonumuzda aldığımız firmanın gerekli-gereksiz birden fazla sizlere kolaylık sağlamak amaçlı telefonda hazır olarak gelen uygulamalar var. Bu uygulamalar genel olarak kaldırılamıyor telefondan. Ama telefonumuzun gerek sürümü, gerek RAM, gerek Dahili Hafızası nedeniyle bu uygulamal telefonumuzun yavaşlamasına neden oluyor. Kaldırmak istiyoruz, kaldıramıyoruz. Sağa bakıyoruz, sola bakıyoruz çözüm arıyoruz. Bu sorunu çözmenin tek çaresi telefonumuza root işlemini uygulamak. Root işlemi bazı telefonlar için çok basit olsa da bazı telefonlarda bilgisayar bağlantısı gerekmekte. Diğer telefonlarda ise tek bir uygulama sayesinde telefonumuza root işlemini uygulayabiliyoruz. Yukarda bahsettiğim gibi tarifeye ek olarak aldığımız telefonlarda ise root kilidi olabiliyor. Bu yönde duyumlar aldım fakat doğruluk payını ben de bilmiyorum ama Turkcell Maxiplus 5 telefonuna root ve rom kurma işlemlerini gerçekteştirebildim. Kilit veya başka bir işlemle uğraşmadığımı da belirtmek isterim. Siz hangi telefona sahipseniz bu konuda araştırma yapabilirsiniz. Özellikle Android geliştirme platformlarından xda-developers, size bu konuda çok yardımcı olacaktır. Biraz ingilizce bilginizin olması gerekiyor. 

Arkadaşlar bu yazımda sizlere Android telefonlarda adını sıkça duyduğumuz root işleminin nasıl olduğunu kısacak açıklamaya çalıştım. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
NOT:
Blog yazılarımda ilerleyen zamanlarda General Mobile Discovery telefonuyla ilgili root işlemi, rom kurma işlemi, bazı ayarlar, bazı temalar paylaşacağım GM Discovery kullanıcılarının işine yarayacak temel uygulamalar da olacaktır, Takipte Kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder