Ölü Piksel Nedir?

Ölü Pixel Nedir?


Ölü Pixel Nedir?Merhaba arkadaşlar, bir önceki yazımda sizlere Android nedir? bunu anlatmaya çalışmıştım. Bugün ise aldığımız telefonlardaki ölü piksel olayının ne olduğunu açıklamaya çalışacağım.

Öncelikle sorunun görüldüğü LCD ekranları öğrenelim. LCD ekranlar yüzlerce hatta milyonlarca pixel den oluşur. Her piksel yan yana gelerek ekranımızın görüntüsünün oluşmasını sağlar. Ekrana yakından bakınca gördüğümüz kare şeyler bizim piksellerimizdir. Peki ölü piksel nedir? Ölü piksel ise LCD ekranların oluşmasını sağlayan milyonlarca pikselden bazı piksellerin görevini yerine getirmemesi veya ölmesidir. Bu görevini yerine getirmeyen pikseller sonucu ölü piksel oluşur ve ekanımızda yakından bakınca veya piksel rengini belli edebilecek bir arkaplan üzerinden bakınca bu ölen pikselleri görebiliriz.Genelde üretim esnasında oluşan bu ölü piksellerin tamiri de mümkün değil.Kısaca ölü piksel bu şekilde biraz daha detaya inelim.

LCD ekranlarda renk küpleri bulunur ve bu renk küplerinde sıvı bulunur.Bu küplerden bir tanesi patlar ve içindeki sıvı akarsa patlayan küpün bulunduğu bölgedeki renklerin bozukluğu sonucu ölü pikseller oluşur. Ayrıca ekranlarda bulunan transistör veya diyotların bozulması sonucunda da meydana gelir. 

Android Telefonumun Ekranında Ölü Piksel Olduğunu Nasıl Anlarım?

Eğer bir android telefona sahipseniz ve telefonunuzu aldığınızda ekranında ölü piksel olduğunu düşünüyorsanız sırasıyla şu işlemleri yapmanız gerekmektedir.

1.Dead Pixel Test uygulamasını indirin.
Telefonunuzdan Google Play Store'a girerek Dead Pixel Test uygulamasını indirin. Dilerseniz buraya tıklayarak da indirebilirsiniz.

Dead Pixel Test


2. Dead Pixel Test uygulamasını kurun.
Dead Pixel Test uygulamasını aratıp telefonunuza kurun.

Dead Pixel Test Kur

3. Uygulamayı açın.
Dead Pixel Test isimli uygulamayı kurduktan sonra menüden bulup açın.

Uygulamayı açın.

4. Kullanımı nasıldır?
Arkadaşlar uygulamamızı kurduk. Kullanımı çok basit zaten uygulamamızı açtıktan sonra beyaz bir ekran gelecektir ve altta bir yazı yazacaktır "Touch to next" yazısını göreceğiz. Arkadaşlar uygulamayı açıklamak gerekirse uygulama dokunduğumuzda değişiyor ekranın tamamını bazı renklerle kaplıyor. "Touch to next" yazısı ise "Bir Sonraki Renge Geçmek için Dokunun" anlamında. Şimdi uygulamayı da açtıktan sonra gözümüzü ekrandan ayırmadan her yerini kontrol ederek renkleri değiştiriyoruz ve farklı farklı renklerde ekranımızda ölü piksel olduğunu veya olmadığını öğrenebiliyoruz.

Arkadaşlar bu yazımda sizlere ölü pixel nedir? ve android telefonlarımızda ölü piksel olup olmadığını nasıl anlayacağımızı anlatmaya çalışım. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder